Savez kulturno-umjetničkih društava Đakovštine (SAKUD) jedan je od tri ponosna nositelja šokačkog kola, nematerijalnog kulturnoga dobra, kojim ga je 6. prosinca 2018. proglasilo Ministarstvo kulture na preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu. Preostala su dva nositelja službeno imenovana od Ministarstva Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije (ZAKUD) i Folklorni ansambl Broda iz Slavonskog Broda.

Šokačko kolo je tradicijski ples koji se izvodi uz pjesmu i instrumentalnu pratnju. Vještina izvođenja i danas se prenosi usmenom predajom. U prošlosti se izvodilo uz tradicijske instrumente poput gajdi ili tambure samice, da bi se tijekom 20. stoljeća razvila praksa izvođenja uz pratnju tamburaškog sastava. Značenje kola u izricanju šokačkog identiteta očituje se u brojnim izvedbama i lokalnim inačicama, od kojih je velik broj zapisan u izdanjima tijekom 20. i početkom 21. stoljeća.

Pokojni Josip Vinkešević prvi je prepoznao važnost šokačkog kola

– Za ovaj status šokačkog kola treba posebno zahvaliti pokojnom etnokoreologu Josipu Vinkeševiću, vrijednome istraživaču i pokloniku naše, slavonske narodne tradicije, koji je inicijativu da se šokačko kolo proglasi kulturnim dobrom pokrenuo prije mnogo godina. Njegovo je djelo u novije vrijeme nastavila etnologinja i kustosica Muzeja Đakovštine Marija Gačić. Iako iz resornog Ministarstva nije bilo nikakvih vijesti sve do službene objave o kolu kao priznatom nematerijalnom dobru, pa smo bili pomalo i iznenađeni, danas smo sretni i ponosni, kaže predsjednica SAKUD-a Đakovštine Ivanka Perković. Najavljujući uskoro edukativne radionice o šokačkome kolu i tješnje povezivanje kulturno-umjetničkih društava, I. Perković ističe kako nas ovaj status obvezuje na (o)čuvanje kola te promicanje vrijednosti nacionalne baštine. SAKUD Đakovštine djeluje od 1986. i okuplja 20-ak društava.

Inicijativa Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni i Brodskog kola

I predsjednik SAKUD-a grada Đakova, u kojemu je od 2011. godine devet folklornih društava, Tomislav Vuković naglašava važnost priznanja za izvorni plesni korak istočnoga dijela domovine. – Ideja da šokačko kolo postane nematerijalno kulturno dobro, potaknuta Vinkeševićevom inicijativom, krenula je paralelno s Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni i Brodskog kola, najprepoznatljivijih folklornih manifestacija u nas. Manifestacije, međutim, nemaju pravnu osobnost pa je Ministarstvo za nositelje moralo odabrati kulturno-umjetničke asocijacije, objašnjava Vuković.

U Ministarstvu kulture smatraju da Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem sada imaju dodatnu i važnu potvrdu o vrijednosti tradicije te poticaj za očuvanjem kola kao nacionalnog dobra i prenošenjem na mlađe generacije. Neke sastavnice šokačkoga kola, koje se danas u određenoj mjeri zapostavljaju, poput poskočica ili individualne interpretacije plesnog koraka, doživjet će, kažu u Ministarstvu, svoju revitalizaciju.

Izvor: Moje Đakovo
Autor: Danijel Geošić
Foto: Maja Muškić