smotra folklornog pjevanja đakovštine

čuvarica tradicijskih oblika pjevanja

O manifestaciji

Smotra folklornog pjevanja Đakovštine održava se svake godine u Đakovu već više od dva desetljeća. Smotra se održava jednom godišnje na poziv i u organizaciji Saveza kulturno – umjetničkih društava Đakovštine (SAKUD-a Đakovštine). U Smotri mogu sudjelovati ženske, muške ili mješovite pjevačke skupine s područja Đakovštine. Indirektna okolina ovoga projekta su svi stanovnici koji žive na području Đakovštine, a koje zanima tradicija i njezino očuvanje i to s posebnim naglaskom na očuvanje kulturne nematerijalne baštine. Od 2018. godine uvedene su novine koje su vezane uz nagrade, što se konkretno odnosi na nagradu za najbolju počimajlu (M/Ž), najbolju izvedbu deseterca, izvorne pjesme i autorske pjesme te najbolji opći dojam.

Koji je cilj manifestacije

Ciljevi manifestacije su očuvanje tradicijskog folklornog pjevanja Đakovštine kroz aktivnosti kulturno-umjetničkih društava Đakovštine. Isto tako, ovom se manifestacijom žele potaknuti mlađe generacije na očuvanje istoga, kao i afirmirati stanovnike Đakovštine na aktivniji angažman u kulturnom djelovanju mjesta/sela iz kojih dolaze.

Najbolje plasirana društva bore se za plasman na Smotri folklornog pjevanja Osječko-baranjske županije gdje se križaju sa skupinama iz našičkog dijela županije. Smotra višeg ranga prima 12 pjevačkih skupina do kojih se dolazi spajanjem rangiranih skupina s Đakovštine i našičkog kraja. Cilj ove manifestacije je da na Smotru folklornog pjevanja Osječko-baranjske županije plasira barem osam skupina s područja Đakovštine.

 

Zanimljivosti

Skupine koje sudjeluju na Smotri ne smiju izvoditi pjesme koje su izvodili u zadnje tri godine na Smotri čime se sudionike  kao i njihove voditelje želi potaknuti na aktivnije istraživanje povijesti mjesta iz kojih dolaze te na suradnju sa starijim mještanima koji se još uvijek sjećaju starih pjesama koje su se pjevale u njihovo vrijeme mladosti.

Program festivala

PROGRAM

Program 53. Đakovačkih vezova dostupan će biti od 21. lipnja 2019. godine.

Kontakt

Email adresa
Tel:

+385(0) 31 812 319

Lokacija

Đakovo / Hrvatska