Đakovački bušari

najveća karnevalska manifestacija istočne hrvatske

O manifestaciji

Đakovački bušari su manifestacija zabavnog tipa gdje se predstavlja tradicija vezana uz korizmeno vrijeme, običaje, hranu i način življenja, i tako se čuva od zaborava. Sama manifestacija sastoji se od Pokladnog gastro festa – „Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu“ i ocjenjivanja i degustacije kobasice (u dopodnevnim satima) te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (u popodnevnim satima) centralnog događaja.

U nekoliko dana održavanja okupi se tu oko 3 000 sudionika iz svih krajeva, a program prati petnaestak tisuća ljudi. Svake godine, prilikom prigodnog programa održava se i dodjela nagrada za najbolje maske u kategorijama: Dječji vrtići, predškolska skupina, obrazovna skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, najbolja tradicijska maska – odrasli, najbolja tradicijska maska – dječja i najoriginalnija moderna maska.

Ova manifestacija uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Ona prenosi povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih, ekonomskih prilika.

Zanimljivosti

Ispred zgrade Gradskog poglavarstva održava se ceremonijal preuzimanja vlasti, osniva se Bušarska republika, a gradonačelnik predaje ključeve grada Bušarima. Sve na kraju završava plesom pod maskama u velikom pokladnom šatoru postavljenim posebno za tu prigodu.

Program festivala

PROGRAM

Program 26. Đakovačkih bušara trenutno nije dostupan.

ARHIVA PROGRAMA

Kontakt

Email adresa
Lokacija