Doba kojeg mnogi željno iščekuju čitavu godinu, konačno je stiglo. Vrijeme kad se obitelj okuplja pred božićnom trpezom i vrijeme darivanja stotinama godina veseli i grije srca svih žitelja kugle zemaljske.

‘Većina tradicijskih božićnih običaja u Hrvatskoj seže u daleku povijest i povezana je s drevnim sustavima vjerovanja u prirodne sile i različita božanska bića. Svi ti stari božićni običaji polako se počinju mijenjati s promjenama u društvu i s pojavom industrijalizacije kada se čovjek sve više udaljava od prirode i ne ovisi toliko o njoj već se počinje priklanjati zabavnom načinu proslave Božića za razliku od starog, mistično-obrednog slavljenja toga blagdana’, objasnila nam je dr. sc. Mirela Hrovatin, etnolog i kulturni antropolog koja se bavi zaštitom kulturne baštine, naročito nematerijalne kulturne baštine u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Iako ne postoji snimljeni trag, tradicijski običaji koji se vežu uz blagdan Božića prenose se godinama s koljena na koljeno. Iako su mnogi zaboravili kako su naši stari obilježavali rođenje Isusa Krista, za očuvanje tradicije brinu brojna kulturno-umjetnička društva. Takva društva koja čuvaju kulturnu baštinu Hrvata odlučila su s nama podijeliti dio svojih tradicijskih običaja.

Izvor: Večernji list