Đakovački vezovi

najveći hrvatski tradicionalni festival u Đakovu

Povijest festivala

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko – kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma na inicijativu dr. Zvonimira Benčevića. Službena odluka o utemeljenju Đakovačkih vezova donesena je 3.veljače 1967. godine. Prve Đakovačke vezove organizirao je odbor Turističkog društva. Današnji Vezovi ne razlikuju se puno od onih prvih. U današnjim Vezovima sadržani su svi elementi koje je sadržavao Benčevićev prijedlog Vezova, a to su : smotra i mimohod folklornih skupina, svatovske zaprege i konjanici, izbor najljepše djevojke i snaše u nošnji, prateći kulturni i zabavni sadržaji i očuvanje i njegovanje izvornog folklora. Samo ime Vezova osmislio je Milan Rajković, tadašnji ravnatelj Ekonomske škole.

Koji je cilj festivala

Đakovački vezovi održavaju se svake godine u srpnju i traju tri dana. Počinju petkom Svečanim otvorenjem, a završavaju nedjeljom programom „Slavonijo, zemljo plemenita“ i njihovim Svečanim zatvaranjem.

Cilj je prikazati izvorni folklor koji se u ta tri dana izvodi na pozornici u Strossmayerovom parku. Prikazuje se izvorni folklor Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, ali i drugih krajeva Hrvatske. 2018. godine na Vezovima je nastupila prva zemlja partner Vezova, Ukrajina te su tako Vezovi dobili međunarodni karakter.

Što posjetitelji mogu očekivati od festivala

Vezovi okupljaju na desetke tisuća sudionika. Održavaju se razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše i momka u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od njihova osnutka.

U sklopu Vezova održava se i Bonavita u Trnavi gdje se održava natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, zatim izložba i degustacija kruškovače- viljamovke te gastrofest: kulinijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca.

Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo mogu pronaći na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

Posjetitelji mogu sva događanja vidjeti u „Reviji Đakovačkih vezova“ koja izlazi od 1970. godine.

Organizatori manifestacije su Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova.

Posjetitelji mogu vidjeti prekrasne nošnje, izvorni folklor naših prostora, konjanike i ponosne Šokce u svatovskim zapregama. Na manifestaciju dolaze i kulinari i proizvođači slavonskih delicija, vinari, likovni umjetnici žele prikazati svoja najbolja djela, najbolji orguljaški glazbeni virtuozi žele svoje znanje pokazati na orguljama u katedrali u bazilici Sv.Petra u Đakovu.

Navečer tijekom manifestacije nastupaju najbolji tamburaši ovih krajeva, ali i različiti popularni izvođači zabavne glazbe. Đakovački vezovi su manifestacija koja uključuje sve kulturno-umjetničke događaje stoga će svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe.

Program festivala

PROGRAM

Program 53. Đakovačkih vezova dostupan će biti od 21. lipnja 2019. godine.

Kontakt

Email adresa

tz-grada-djakova@os.t-com.hr

Tel:

+385(0) 31 812 319

Lokacija

Đakovo / Hrvatska